Activitats
Per a treballar el ritme
Activitat “Mans, cames i peus”
Aquesta activitat consisteix a realitzar tres moviments o bé ràpidament o bé lentament en funció del moviment d’un element guia. Els elements que guiaran els moviments dels xiquets seran tres retoladors o colors de fusta els quals es podran moure lentament o ràpidament. En aquest cas seran de color roig, verd i blau. El color roig indicarà que s’ha de fer palmes, el verd significarà que s’ha de palmejar en les cames i el blau significarà que hi ha que “patalejar” amb els peus a terra. Una volta els infants hagen interioritzat els moviments i a quins colors van associats, anirem mostrant un per un cada color i cada volta el mostrarem movent-lo d’una manera diferent.
Activitat "Al ritme"
L'activitat consisteix a moure's al ritme de la música. Prèviament, s'ha de triar diferents cançons amb diferents ritmes: lents, molt lents, ràpids i molt ràpids. Una vegada es tinguen les cançons triades les barrejarem en una mateixa pista perquè sonen seguits sense tenir la necessitat de canviar d'una cançó a una altra. (D'aquesta manera seleccionarem els trossos que més ens convinga).
Quan la música comence a sonar, els xiquets hauran de moure's al ritme de la música de manera lliure i el docent de tant en tant la pararà amb l'objectiu que els alumnes es queden quiets.
Una vegada controlen l'exercici, es poden afegir consignes com: quan pare la música que s'agrupen per parelles o que facen diferents gestos.
En el cas de no saber barrejar la música en una mateixa pista, es poden tindre totes preparades a un cd i anar canviant la pista segons convinga.
Activitat “Fabricador de ritmes”
Dividim als alumnes en cinc grups, de cinc xiquets/es aproximadament. Cada grup haurà d'inventar-se un ritme, no molt difícil, utilitzant les síl·labes rítmiques: ti-ti i ta. Després hauran de representar el ritme a la resta de companys.
Finalment el docent nomenarà als diferents grups i cada vegada que la mestra diga un nombre aquest interpretarà el seu ritme.
Com possible variant, si els infants dominen els seus ritmes, podem proposar que, entre ells, se'ls ensenyen. D'aquesta manera, més endavant, els que al principi realitzaven un ritme podran passar a realitzar un altre i així successivament.
Activitat “Maraques rítmiques”
Per tal de realitzar aquesta activitat si tenim la possibilitat utilitzarem maraques reals però, en el cas de no poder prèviament a l'activitat, podrem elaborar-les en classe amb botelles de plàstic i farciments d'arròs. L’activitat consistirà a utilitzar les maraques per tal que imiten diferents ritmes proposats pel mestre o la mestra. D'aquesta manera tindran contacte amb un instrument i podran veure la gran varietat de formes que hi ha per a treballar el ritme.
Després de realitzar tot açò deixarem que els xiquets i xiquetes experimenten creant diferents ritmes propis. A més en aquests ritmes inventats per ells podríem afegir rimes o alguna lletra fàcil de cantar.
Per a treballar la intensitat
Per a treballar l'escolta activa
Activitat “Descobrint la intensitat”
El docent farà sonar diferents instruments, que prèviament, hauran sigut treballats a classe, com per exemple un triangle, una caixa xinesa i una pandereta, i els farà sonar fort o feble.
En el cas que el so siga fort, els xiquets hauran de saltar. I en el cas que siga feble, hauran d'acatxar-se.
Com a variant, també es poden triar altres moviments. Per exemple, quan sone fort hauran de córrer, caminar molt de pressa...; quan sone dèbil han de caminar a poc a poc, gatejar...
Activitat “Juguem amb la intensitat”
El docent facilitarà als infants diferents instruments, que prèviament, hauran sigut treballats a classe, com per exemple un triangle, una caixa xinesa, una pandereta. En el cas de no disposar d'instruments els farem que utilitzen el seu propi cos com a instrument.
Després els mostrarem dues targetes de colors diferents per exemple una blanca i una negra i cada una de les targetes anirà associada una intensitat. La de color blanc indicarà que els instruments han de sonar fort mentre que el color negre indicarà que han de sonar feble.
Quan ja dominen la dinàmica en compte de ser el docent qui mostra les targetes aleatòriament seran els infants els que mostraran aquestes.
Activitat “Les muntanyes màgiques”
L'activitat consisteix a fer que els alumnes interpreten uns sons determinats i a una intensitat determinada. Per tal de realitzar-la prèviament els contarem una història que tracte sobre dues muntanyes en les quals vivien molts animals. En una de les muntanyes vivien tots els animals sorollosos com els lleons, els micos, les girafes, els elefants, etc. Mentre que en l'altra muntanya vivien tots els animals silenciosos com les mosques, els mosquits els ocellets, les serps i altres. A la vegada que els contem la història anirem realitzant els sons típics dels animals que anomenem per tal que els infants tinguen una referència. Quan finalitzem la història proposarem als infants fer un recorregut per aquestes muntanyes de manera que tinguen i que imitar els sons que diguem i a la intensitat que correspon segons en la muntanya que estiguem. Per tal de fer el recorregut ens podem anar desplaçant per l'aula.
Per a treballar altres matèries
Activitat “El bagul dels sorolls”
L'activitat consisteix a fer que els alumnes elaboren amb una caixa i diferents objectes un bagul de sorolls. Per tal de realitzar-la, prèviament, hauran de portar una caixa de cartró de sabates o similar. Aquesta caixa, l'hauran de decorar els alumnes al seu gust per a després introduïr diferents objectes que facen soroll com per exemple, un troç de plàstic per a arrugar i estirar, un troç de cartró rugós per a rascar-lo, uns cascabells, una turuta xicoteta, unes pilotes de ping pong per fer-les sonar picant a la taula, etc.
Una vegada feta, hauran de fer sonar els diferents objectes per veure com sona cadascu i després podràn jugar per parelles o per equips a amb els ulls tancats endevinar quin objecte està sonant.
Activitat “El mural de la primavera”
L'activitat consisteix a fer un mural sobre la primavera en el qual hi haja diferents elements sobre aquesta com per exemple, arbres molt frondosos, diferents tipus de flors, papallones, etc. i que els xiquets ho pinten amb el material que ells vulguen. Posarem al seu abast diferents materials com pintura, retoladors, colors de fusta, pinzells, esponges i altres que considerem adequats. Per a pintar el mural posarem l'audició de "La primavera" de les quatre estacions de Vivaldi (es pot utilitzar el vídeo de la dreta per escoltar-la) d'aquesta manera, deixarem que els xiquets i xiquetes pinten lliurement aquest mural en funció d'allò que els transmeta la música.
Activitat “Els animals”
L'activitat consisteix a fer que els alumnes escolten els sons de diferents animals veient imatges, i després siguen capaços de reconèixer-ls sols escoltant el so. Per tal de realitzar-la primer els ensenyarem els sons amb les imatges amb l'ajuda d'algun vídeo com el que hi ha la dreta. Després, es posaran només els sons sense veure les imatges i hauran de ser els alumnes els que ho endevinen. Una volta hagen interioritzat els sons, podem proposar que per parelles escullen un so d'un animal i l'interpreten perquè la resta de companys ho encerten.
Activitat “Associant la quantitat”
L'activitat consisteix a associar els nombres a la quantitat corresponent amb l'ajuda de la cançó de "Un elefante se balanceaba" (es pot veure al vídeo de la dreta). Prèviament, prepararem moltes imatges d'elefants individuals i una gran cartolina on hi haja una gran tela d'aranya. Una vegada estiga tot, mentre sona la cançó els infants aniran agafant el nombre que corresponga i aniran afegint-los a la tela d'una aranya.
Activitat “Les vocals”
L'activitat consisteix a aprendre les vocals i el seu so a partir de la cançó de les vocals de Dàmaris Gelabert que es pot escoltar al vídeo de la dreta. Després d'escoltar la cançó i treballar les vocals, es divideix la classe en cinc grups, a cada grup assignem una vocal i després hauran de pensar en noms o mots que comencen per la lletra que els ha tocat. Una vegada ho tinguen diran els mots o els noms a la resta de companys. Si són molt menuts i no els sorgeixen molts noms els ajudarem dient-ne nosaltres.